مؤسسه فرهنگی هنری خیریه
يکي از نمازهاي واجب نزد مسلمين، نماز بر مرده و يا همان نماز ميت است.
هنگامی که مسلمانی از دنیا میرود، بر سایر مسلمین واجب است که بر جنازه او نماز بخوانند. هر چند با خواندن نماز توسط حتی یک نفر هم وجوب خواندن این نماز از سایرین برداشته میشود اما از قدیم الایام رسم مسلمانان بر این بوده است که اگر متوفی جایگاه برجستهای از لحاظ دینی داشته است، حتی چندین نوبت بر او نماز میت خوانده میشد تا افراد بیشتری در این نماز حاضر شده و در ثواب آن شریک باشند.
بعد از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله برجستهترین شخصیت دینی که به شهادت رسیدند، حضرت زهرا سلام الله علیها بودند.
با توجه به جایگاه حضرت و فضائل بینظیری که در قرآن و روایات از ایشان وجود داشت، انتظار میرفت در هنگام مراسم تدفین و تشییع، افراد فراوانی حاضر شوند و مراسم باشکوهی برگزار شود. اما ایشان به همسر خود وصیت کردند که شبانه دفن شوند تا خلیفه اول و دوم نتوانند در مراسم خاکسپاری حاضر شوند.
بر اساس روایت صحیحترین کتاب اهل سنت، امیرالمؤمنین علیه السلام حضرت زهرا سلام الله علیها را شبانه به خاک سپردند و به ابابکر و عمر چنین مسألهای را خبر نداند تا آنها نتوانند در مراسم حاضر شوند.
با نگاهی به روایات شیعه و اهل سنت متوجه میشویم که این کار امیرالمؤمنین علیه السلام به خاطر وصیت صریح حضرت زهرا سلام الله علیها مبنی بر عدم اجازه به خلفا برای شرکت در مراسم ایشان بوده است.
زیرا در آن زمان رسم بود وقتی شخصیت برجستهای از دنیا میرفت، خلیفه وقت بر جنازه او حاضر میشد و در مراسم خاکسپاری شرکت میکرد.
به نظر شما انگیزهی اصلی پارهی تن پیامبر صلی الله علیه و آله برای این وصیت چه بوده است؟!
این وصیت تاریخی حامل چه پیامی برای نسلهای بعدی بوده است که حتی خلفا برای مشروعیت بخشی به اعمال خود تصمیم به نبش قبر حضرت زهرا سلام الله علیها گرفتند که با مخالفت جدی امیرالمؤمنین علیه السلام روبرو شدند.
اما در نهایت، وصیت حضرت عملی شده و خلفا موفق به حضور در مراسم خاکسپاری پاره تن پیامبر صلی الله علیه و آله نشدند تا این سوال همواره برای مسلمین باقی بماند...
موسسه مصاف
کلیدواژه ها:
آثار استاد